Ses kısılması nasıl tedavi edilir?

Ses kısılması neden olur? Tedavisi nasıl yapılır? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tınaz  cevaplıyor.

Ses kısılması sebebine göre tedavi edilir. Kimi durumlarda, cerrahi müdahaleyle veya ses terapisi yöntemi ile tedavi edilmesi gereken hastalıklar vardır.

Ses terapisi yönteminde mutlaka profesyonel bir ses eğitmeninden yardım alınmalıdır. Yüksek müzik çalan veya gürültülü yerlerde konuşulmaması, alkol alınmaması gerekir. Ortamda müzik de varsa kişi daha çok bağırır ve sesi daha çok kısılabilir.

Alkol iki çeşit ters etki yaratır. Birincisi, idrar söktürücüdür. Gırtlağı kurutur ve zarar verir. İkincisi ise insanın konuşma hızını ve seviyesini ayarlama mekanizmasını devreden dışarı çıkartabilir.

CERRAHİ TEDAVİ

Hastanın polipleri varsa veya nodüller sertleşmişse ya da gırtlağında bir ödem varsa cerrahi tedavi gerekebilir.

Mikro laparoskopi denilen bir yöntem vardır. Hasta tamamen uyutulur. Ses telleri hiç hareket etmez hale getirilir. Mikroskop altında, elden kumandalı aletlerle bozukluk düzeltilir. Bu tedavilerde bazen lazer de kullanılabilir.

NEMLİ OLMALARI ÖNEMLİ

Ses telleri birbirine çarpan iki tane organdır. Mukoza ile kaplıdır. Bunun üzerinde titreşerek ve kayarak konuşmayı sağlarız.

Bir insan dakikada 150 kere birbirine çarparak konuşur. Dolayısıyla birbirlerinin bu iki yüzeyi arasında kayması lazım. Bunun için de devamlı nemli olması gerekir.

Ses telleri kurursa bir takım patalojik durumlar ortaya çıkabilir. Nemlenmesi için yapılması gereken öncelikle günde 8 bardak su içmektir.

Sesle uğraşanlar şunu söyler: Sesini kullanan kişilerin idrarlarının rengi su rengi oluncaya kadar su içmeleri lazım ki gırtlakları nemli olsun. Kuşburnu, ıhlamur gibi çiçek çaylarını tercih etmeliler.

Normal çay ve kahve, idrar söktürücü özelliklerinden dolayı çok içilirse insanı idrara çıkaracağından, gırtlakta kuruluk yapabilir.

Bebeğinizi nasıl emzirmelisiniz?

Brokoli nasıl pişirilmeli?