Sinüsler, insanın kafatasının içindeki havalı boşluklardır.
Sinüslerin görevi havayı nemlendirmek, ısıtmak, filtre etmek, sesimizin rezonansını sağlamak ve kafanın ağırlığını azaltmaktır.
Bu görevleri yerine getirmedikleri zaman ortaya birtakım şikayetler çıkar.
Geniz akıntısı olur. Hastanın sesi farklılaşır. Burunda bir reaksiyon olduğunda sesin rezonansı, yani tınısı bozulur. “Nazal konuşma” dediğimiz, genizden konuşma ortaya çıkar.
BAŞ AĞRISININ SEBEBİ
Eğer sinüs boşluklarından birinin ağız kısmı tıkanırsa, bir süre sonra içinde mikroplar üremeye başlar. Bu da baş ağrısına sebep olur.
Bazı hastalara sinüzit teşhisi konur. “Ama benim hiç başım ağrımıyor ki” derler.
Ağrımamasının sebebi akıntı olmasıdır. Aktığı müddetçe ağrı yapmaz.
AKUT SİNÜZİT
Sinüzit tedavisi akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır.
“Akut sinüzit” 6-8 hafta sürebilir. Diyelim ki, nezle, grip gibi bir enfeksiyon geçiriyorsunuz. Antigribal ilaçlar, vitaminler aldınız, istirahat ettiniz.
1 hafta geçti ama hala burun akıntınız, burun tıkanıklığınız, öksürüğünüz, yüzünüzde dolgunluk hissi, sesinizdeki bozukluk devam ediyor.
Bu durumda kulak burun boğaz muayenesi için mutlaka bir hekime gitmeniz gerekir.
Burun içindeki etlerde şişme, burun içindeki boşluklarda iltihabi akıntı, geniz etinde akıntı olması sinüzit belirtileridir. Ancak kesin tanı tomografiyle konur.
ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ
İlk tedavide sinüslere etki eden antibiyotikler kullanılır. Antibiyotik tedavisine minimum 3 hafta devam edilir.
Antibiyotiklerin yanında dekonjestan tarzı burun damlaları, antialerjik burun damlaları, bir takım dekonjestan haplar kullanılır. Hasta üçer haftalık periyotlarla kontrole gelir.
Eğer 6 hafta içinde hiçbir şikayeti kalmazsa başka bir şey yapmaya gerek kalmaz. Akut sinüzit tedavi olmuştur.
Ancak sinüzit 6-8 haftadır devam ediyorsa artık “kronik sinüzit” haline gelmiş demektir. Bu da farklı tedavi yöntemleri gerektirir.
Kronik sinüzit cerrahi operasyon gerektirebilir.
Burunda bir septum deviasyonu varsa ameliyatla düzeltilir. Sinüslerin tıkanmış ağızlarının açılması için endoskopik sinüs cerrahisi yöntemine başvurulabilir.
İlgili yazı: Akut sinüzit nasıl tedavi edilir?