
1) Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Karalahana, pazı, ıspanak ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler B vitamini ve folik asit içerir. Bu da beyni yaşlanma etkilerinden korur. Bu sebzelerde ayrıca kalp krizi ve kansere karşı koruyan antioksidanlar da bulunur.
2) Çikolata
Çikolata, beyin hücrelerini korumada yardımcı olan ve beyne kan akışını hızlandıran flavanol antioksidanlar açısından zengindir. Ancak içindeki kakao oranı önemlidir. Çikolota ne kadar koyuysa (bitter çikolata) o kadar iyidir.
3. Somon balığı
Somon, beyne en faydalı yiyeceklerden biridir. Hafıza ve idrak unsurlarını geliştiren omega-3 temel yağ asitleri bakımından çok zengindir. Omega-3’ler kalp krizi, kanser ve Alzheimer riskini azaltan antienflamatuar (iltihap önleyici) özelliklere de sahiptir.
4) Sert kabuklu yemişler
Bunlar beyin fonksiyonlarını geliştiren omega-3 ve omega-6 temel yağ asitleri bakımından zengindir. Beyni serbest radikal zararlardan koruyan E vitamini içerirler. Ceviz, beyin gelişimi için çok faydalıdır. Kaju ve ayçekirdeği seratonin seviyesini yükselten, stresi azaltan amino asitler içerir.
5) Yumurta
Yumurta, konsantre olmanızı ve bilgileri hatırlamanızı sağlayan, nörotransmitter asetilkoli’nin önünü kesen bir kolin kaynağıdır. Araştırmalara göre, Alzheimerlı hastalar bu önemli nörotransmitter’ı tamamen tüketmişlerdir.
6) Keten tohumu
Bu bitki bazlı omega-3 kaynağı, vejeteryan ve veganlar için mükemmeldir. Keten sadece beyin fonksiyonlarını geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda iltihaplanmayı azaltır ve dolaşımı güçlendirir. Ayrıca kolestrolü düşürdüğü ve kan şekerini dengelediği için diyetlerde yer verilmelidir.
7) Yaban mersini
Yaban mersini öğrenme yetisini ve motor becerilerini geliştiren antioksidanlar olan flavonoidler bakımından zengindir. Flavanoidler aynı zamanda Alzheimer ve bunama gibi dejeneratif beyin hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
İlginizi çekebilir: Dahi insanların 14 ortak özelliği. Acaba kaçı sana uyuyor?