Beyinde bir tümör varsa mutlaka müdahale gerektirir. Bu müdahale cerrahi, radyocerrahi veya kemoterapi olabilir.
Öncelikle ameliyat edilip edilmeyeceğinin kararını verir, ona göre planını yaparız.
Beyin tümörlerinin görüntü olarak iyi ya da kötü huylu olduğu genelde anlaşılsa da kesin tanı biyopsi yapılarak konur.
İyi huylu olduğundan şüphemiz yoksa ve çıkartılacak boyutlarda ise tümörün tamamını çıkartırız.
Görüntü olarak kötü huylu bir tümörse, ya biyopsi alırız ya da yerleşim itibari ile çıkartılması kolaysa çıkartıp ardından onkolojik tedaviyi devam ettiririz.
Kötü huylu beyin tümörleri
Maalesef beyin tümörlerinin kötü huylu olanları bilinen en kötü tümörlerdir.
Radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi gibi destekleyici terapiler uygulanır. Ancak kötü huylu beyin tümörü yürüyen merdivene tersten binmek gibi bir şeydir. Ne kadar tümör çıkartırsanız çıkartın, bu tümör sizi yener.
İyi huylu tümörler küçükse büyüyor mu büyümüyor mu diye takip ederiz.
Bazı tümörlerin büyümesi ilaç tedavisi ile durdurulabilir. Onları olduğu gibi bırakır, yine büyüyüp büyümediğini kontrol ederiz.
Beyin tümörü ameliyatı
Tümörün bulunduğu yere göre bir ameliyat giriş kapısı vardır. Kafayı bir küre olarak düşünürsek, en yakın yerde pencere açar, özel aletlerimizle o pencereden tümöre yaklaşır ve onu oradan alırız.
Ameliyatın süresi, tümörün cinsiyle, yerleşimiyle, dokuları sarmasıyla ilgili bir durumdur. Çok uzun süren tümör cerrahileri de olabilir, çok kısa sürenler de olabilir. Zaman verilemez.
Beyin tümörü ameliyatından sonra bazı durumlarda hastaları bir süre yoğun bakımda tutmamız gerekir.
Kendine geldikten sonra en çok hastalıklarını merak ederler. Alınan tümörün büyüklüğünü, iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu sorarlar.
Kötü huylu olduğunda aileye söylüyoruz
Bizim kültürümüz kötü huylu tümörleri hastaya söylememize uygun değil. O nedenle ailelerine söyleriz. Aile de uygun gördüğü şekilde hastaya anlatmaya çalışır.
Ama iyi huylu bir tümörü çıkardığımızda hastalar çok mutlu olur. Günlük hayata ne zaman geri döneceklerini sorarlar. Tekrarlar mı diye öğrenmek isterler. Spor yapma, araba kullanma, tatile çıkma, banyo yapma gibi konuları tek tek sorarlar.
İlgili cevap: Beyin tümörü belirtileri nelerdir?