Bel fıtığında ilk belirti ağrıdır. İnsanlar ağrı ile doktora giderler. Ancak ağrı subjektif bir duygudur, objektif bir belirti değildir.
Bel fıtığında objektif bulgular da ortaya çıkar. Bunlar kuvvet kayıpları, refleks kusurları, ölçülebilir sinir iletim bozuklukları türünden bozukluklardır.
Bel fıtığında, omurlar arasındaki kıkırdak bir nedenle zedelenip yerinden bir miktar çıkıntı yaparak sinirleri sıkıştırır.
Sinir sıkışması ağrısıyla başlar, daha sonra sinirdeki harabiyetin dozuna bağlı olarak, kuvvet kaybı, refleks kusuru, kist kusuru şeklinde belirtiler gösterir.
Bu belirtileri sinir ölçümlerinde fizyolojik olarak da, elektrofizyolojik olarak da görebiliriz. Tedavi yapılana kadar bu şekilde devam eder.
100 HASTADAN BİRİ AMELİYATLIK
Teşhiste önce hastayı dinleriz. Dinlerken bel fıtığı olup olmadığını genelde anlarız.
Muayenede, bel fıtığının hangi mesafede olduğu hakkında tahmini bir fikrimiz olur. İleri tanı yöntemleriyle de fıtığın ve basının büyüklüğü hakkında bilgi sahibi oluruz. Bu da bize tedaviyi planlamada yol gösterir.
Beli ağrıyan 100 kişiden 10’unda bel fıtığı çıkar. Bel fıtığı çıkan insanların da yüzde 10’u ameliyatlıktır. Bir başka deyişle, 100 hastadan 1’i ameliyat gerektirir.
Bel fıtığı teşhisi koyduğumuz hastalar için tedaviyi planlarken cerrahiye uygun olup olmadığına bakarız.
TEDAVİ ŞEKİLLERİ
Hastanın ciddi bir nörolojik kaybı yoksa, yani sinir sıkışma belirtileri çok büyük değilse, çıkıntı eski haline geri kaçabilecek kadar küçükse, hasta vücut ağrılarına dayanabiliyorsa, ruhsal yönü çok kötü değilse, yatak istirahati veririz.
Yatak istirahati ile o aralığa yerçekiminin oluşturduğu ağrıları ortadan kaldırıyoruz. Dışarıya çıkıntı yapan kıkırdağın bir miktar içeriye çekilmesine izin veririz.
Ancak yatağın sert olması başka türden bel ağrılarına sebep olur. O nedenle, hastanın içinde rahat edeceği genişlikte ve yumuşaklıkta yatakları öneririz.
Bel fıtığında fizik tedavi çok yararlıdır. Özellikle cerrahiye uygun olmayan, yakınmaların, bulguların az olduğu vakalarda fayda sağlar.
Cerrahiden sonra fizik tedavi de gerekebilir. Sinir ezilme bulguları çok fazla olan, ameliyatta tamamen düzelmemiş hastaların rehabilitasyonu maksadıyla uygulanabilir.