Öfke kontrolü nasıl yapılır? Öfke sorununu çözmek için 9 öneri.

Öfke, sağlıklı sayılabilecek kadar normal bir duygudur. Ancak onu olumlu bir şekilde kontrol altına alabilmek önemlidir. Kontrolsüz öfke, sağlığınıza ve ilişkilerinize büyük zararlar verebilir.

 

ofke

Biri trafikte önünüzü kestiğinde kendinizi küfrederken buldunuz mu? Çocuğunuz söylediğiniz şeyi yapmamakta ısrar ettiğinde hiç tansiyonunuz yükseldi mi? Öfkenizi kontrol altına almaya hazırsanız aşağıdaki öfke kontrol yöntemlerimizi okuyun.

1) Mola verin.

10’a kadar saymak sadece çocuklara özgü bir şey değil. Ters bir duruma tepki vermeden önce derin nefes alıp 10’a kadar sayın. Yavaşlamak sinirinizi törpüleyecektir. Gerekirse karşınızdaki kişiden veya mücadele ettiğiniz durumdan öfkeniz yatışana kadar uzaklaşın.

2) Sakinleşince dışa vurun.

Sağlıklı düşünebilmeye başlayınca öfkenizi kendinden emin fakat agresif olmayan bir tavırla gösterin. Endişelerinizi ve sizi düşündüren şeyleri net bir şekilde belirtin.

3) Rahatlama egzersizleri yapın.

Öfkenizin arttığını hissederseniz ufak bir yürüyüşe çıkın. Veya rahatlatıcı bir durum hayal edin. “Sakin ol” gibi yatıştırıcı bir kelime veya cümleyi tekrarlayın. Müzik dinlemek, günlük yazmak, meditasyon yapmak da işe yarayabilir. Egzersiz, beyninizdeki birçok kimyasalı harekete geçirerek kendinizi daha mutlu ve rahat hissetmenizi sağlar.

4) Düşünmeden konuşmayın.

Öfke anında daha sonra pişman olabileceğiniz şeyler söylemek çok kolaydır. Düşüncelerinizi toparlamak için birkaç dakika hiçbir şey söylemeden bekleyin. Karşınızdaki kişinin de bunu yapmasına izin verin.

5) Çözüm üzerine yoğunlaşın.

Sizi sinirlendiren şeye odaklanmak yerine çözümler üzerine düşünmeye çalışın. Çocuğunuzun odasını dağınık bırakması sizi çıldırtıyor mu? Kapıyı kapatın gitsin. Eşiniz yemeğe her gece geç mi geliyor? Yemeği daha geç saate hazırlayın veya haftada birkaç gün ayrı yeme konusunda anlaşın. Öfkenin hiçbir şeyi çözmeyeceğini unutmayın. Aksine, durumu daha kötü hale getirir.

6) Suçlamadan kaçının.

Gerginlik yaratmaktan öte gitmeyen eleştiri ve suçlamayı bir kenara bırakıp sorunun açıklamasını yaparken kendinizi öne sürün. Saygılı olmaya ve sorunu net açıklamaya özen gösterin. Örneğin, “Ev işlerinde bana hiç yardım etmiyorsun” demek yerine, “Bulaşıklara yardım etmeyi teklif etmeden sofradan kalktığın için sana kırıldım” cümlesini kullanın.

7) Kin tutmayın.

Affedici olmak ilişkiler açısından önemlidir. Sizi sinirlendiren kişiyi affederseniz bundan iki taraf da ders çıkarabilir. Herkesin kendi istediğiniz şekilde davranmasını beklemek gerçekçi değildir.

8) Şakaya vurun.

Esprili ve şakacı bir tutum gerginliğin kolayca dağılmasını sağlar. İroni veya kinaye yapmaktan kaçının. Bu tip şeyler duyguları yıpratarak işleri daha kötü bir hale getirebilir.

9) Yardım almaktan çekinmeyin.

Öfke kontrolü, herkesin zaman zaman geçmek zorunda olduğu bir sınav gibidir. Öfkeniz kontrol altına alınamayacak gibiyse profesyonel destek almayı düşünün. Etrafınızdakilere zarar vermektense bu çok daha iyidir. Öfke kontrol terapileri aile ile beraber, tek başına veya grup olarak yapılabilir..

Akut sinüzit nasıl tedavi edilir?

Amman’da turist kadınlar nasıl giyinmeli?