Özgüven nasıl yükseltilir?

Çocukluğunuzdan bu yana kendinizle ilgili sıkıntılarınız olabilir. Ama söylediklerimize kulak vererek özgüveninizi adım adım yükseltebilirsiniz.

ozguven

Özgüvenin düşük olması; ilişkileriniz, mesleğiniz, hatta sağlığınız dahil hayatınızın her alanına olumsuz etki eder.

1) ÖZGÜVENİNİZİ DÜŞÜREN DURUMLARI TESPİT EDİN

Özgüveninizi düşürdüğüne inandığınız şeyleri düşünün. Aralarında ortak sebepler bulunabilir.

  1. İşle ilgili bir sunum
  2. İşte veya evde yaşanan bir bunalım
  3. Eşle, sevgiliyle, iş arkadaşıyla veya bir yakınınızla yaşadığınız bir tartışma, problem
  4. Hayat standartlarının değişmesi, işten ayrılma, boşanma vb.

2) ÖZGÜVENİNİZİ DÜŞÜREN ŞEYLERİ İRDELEYİN

Özgüveninizi düşüren şeyleri belirlediniz. Şimdi onlar üzerinde daha fazla düşünün.

Kendi kendinize konuşun. Durum değerlendirmesi, yorumlar yapın. Bunlar olumlu, olumsuz, taraflı tarafsız, mantıklı, mantıksız olabilir. Önemli olan bu konulara kafa yormanız.

3) DÜŞÜNCELERİNİZİ MANTIK SÜZGECİNDEN GEÇİRİN

Bir durumu değerlendirirken aklınıza ilk gelenler tek çözüm yolu veya mantıklı bir açıklama olmayabilir. Şimdi de düşüncelerinizi mantık süzgecinden geçirmeye çalışın. Bakış açınızın akla yatkın olup olmadığını sorgulayın.

Düşüncelerinizin mantıklı olup olmadığını kendi kendinize tespit edebilmeniz elbette hiç kolay değil. Yıllar içinde kendinizle ilgili geliştirdiğiniz olumlu veya olumsuz sonsuz sayıda fikir var. Özgüven konusunda yol alabilmek için onları sorgulamanız, neden öyle düşündüğünüzü bulmanız şart.

4) İNANÇLARINIZI VE DÜŞÜNCELERİNİZİ DEĞİŞTİRİN

Artık olumsuz düşünceleri doğru düşüncelerle değiştirmenin zamanı geldi. Aman dikkat, “Olumlu düşüncelerle değiştirin” demiyoruz. “Doğru düşüncelerle” diyoruz. Çünkü özgüveninizi yükseltmenin yolu kendinizi kandırmaktan değil, daha doğru tanımaktan geçiyor.

Şu adımları izleyerek yolunuza devam edebilirsiniz.

  1. Umutlu olun. Tıpkı bir yakınınıza destek olur gibi, kendinize de merhametli ve cesaret verici davranın. Kötümserlikten uzak durun. Örneğin, işyerinde yapacağınız bir sunumun iyi gitmeyeceğini düşünürseniz haklı çıkabilirsiniz. Şu cümle faydalı olabilir: “Zor olsa bile başa çıkabilirim.”
  2. Kendinizi affedin. Herkes hata yapabilir. Bunun bir süre sonra ders çıkardığınız bir anı haline geleceğini düşünün. Kendinize şunu telkin edin: “Hata yapmış olabilirim ama bu beni kötü bir insan yapmaz. Yeter ki aynı hatayı yapmamaya gayret edeyim”
  3. “Keşke” demeyin. Kurduğunuz cümlelerde sürekli “keşke” diyorsanız yüksek beklentileriniz var demektir. Kendinizle ve çevrenizdekilerle ilgili daha gerçekçi beklentileriniz olsun. Böylece daha az üzülürsünüz.
  4. Kendinizi cesaretlendirin. Hayatınızda olumlu değişiklikler yapmak için kendinize sonsuz kredi verin.
  5. Hayatınızda iyi giden kısımlara odaklanın. Zorlu durumlarda ise geçmişte bununla başa çıktığınızı, hepsinin zamanla bir anı haline geldiğini, bir şekilde üstesinden geldiğinizi düşünün.
  6. Olumsuz düşüncelere olumsuz bir şekilde bakmayın. Kendinizi onlara kaptırmak yerine, “Bunu nasıl daha az stresli, daha katlanılabilir hale getirebilirim?” diye sorun.
  7. Kendinize zaman tanıyın. Tıpkı binalar gibi insanların kişilikleri de bir günde inşa edilmiyor. Değişiklik için zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Ayak tırnakları nasıl kesilmeli?

Günlük kalori ihtiyacı nasıl hesaplanır?