Horlama nasıl tedavi edilir?

İnsanlar neden horlar? Horlamanın tedavi yöntemleri nelerdir? Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tınaz cevap veriyor.

horlama

Horlama kendini “kişinin sesli uyuması” şeklinde gösteren uyku bozukluğudur. En önemli sebebi, üst solunum yollarını daraltan bir nedenin bulunmasıdır.

Öncelikle bir kulak burun boğaz muayenesi yapıp hastanın burnunun, boğazının ve genzinin nasıl olduğuna bakmak gerekir.

Dil, küçük dil, bademcik yapısı, nazal septumun deviasyonu, konkaların hipertrofisi (burun eti büyümesi), burun içinde alerjik polipli sinüzitlerin olması uykuda zorluklara sebebiyet verir.

İleri derecede tıkayıcı bademcik, küçük dil veya yumuşak damak yapısı varsa cerrahi yöntemler uygulanır.

KİLO VERENLER %70 AZ HORLAR

Önemli sebeplerden biri de, hastanın kilolu ve buna bağlı olarak da boyun kalınlığının fazla olmasıdır.

Yapılan araştırmalar, 43 santimden geniş boyunlu insanların gece uykularında horladığını göstermektedir.

Mesleki tecrübelerime dayanarak, “Aşırı kilosu olan biri 10 kilo verdiğinde horlamalarında %60-70 düzelme oluyor” diyebilirim. Zaten araştırmalar da kilo verenlerin horlamasının düzeldiği yönünde.

İlgili cevap: Kilo vermenin püf noktaları nelerdir?

SIRTÜSTÜ YATMAYIN

Hastanın gece yatış pozisyonu önemlidir. Sırtüstü yatanların horlaması kaçınılmazdır. Bu nedenle, yan yatmak, yüksek yastık kullanmak horlamaya engel olabilir.

Keza, hastanın sistemik rahatsızlıklarının, nörolojik bozukluklarının olması da (ki bu, “santral apne” dediğimiz santral uyku bozukluklarına girer) horlama ve uyku bozukluklarının sebeplerindendir.

Horlamanın bir diğer önemli nedeni de alkoldür. Alkol hem üst solunum yollarında ödem yaptığı, hem de adele gerginliğini azalttığı için alkol alanlar geceleri daha çok horlar.

UYKU APNESİ

Alkol, aşırı kilo ve üst solunum yollarındaki anatomik bozukluklar birleştiğinde ortaya “uyku apne sendromu” dediğimiz sorun çıkar. Hastalar gece uyurken solunumlarını tutarlar.

1 saat içinde 5 kereden fazla 10 saniyeden uzun solunumunu tutanlarda apne sendromu söz konusudur.

Bu tip hastalar, halk arasında “uyku testi” denilen “polisomnografi” ile birtakım aletlere bağlı olarak uyutulur ve uykuda ne gibi hadiselerle karşılaşıldığı ortaya konur.

Bu değerlendirme, kanda dolaşan oksijen seviyesinin ne kadar düştüğünü, apne sayısının ne olduğunu ve buna göre nasıl bir tedavi düzenleneceğini, hastanın cerrahi tedaviyle mi iyileşeceğini yoksa oksijen veren bir aletin mi kullanılması gerektiğini ortaya koyar.

Hangi durumlarda zor kilo verilir?

Oje nasıl sürülmeli?