Karpuzun sağlığa faydaları nelerdir?

Yazın sevilen meyvesi karpuz lezzetli olduğu kadar çok da faydalı bir meyve. Hiç de sanıldığı su ve şekerden oluşmuyor. Yüksek miktarda vitamin, mineral ve antioksidan içeriyor. Üstelik çok kalorili bir meyve de değil. 100 gram karpuzdan sadece 30 kalori alırsınız. Bu yazıda karpuz yemenin sağlığa 7 faydasından bahsedeceğiz.

1) Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir

İçerdiği yüksek potasyum oranıyla karpuz, böbreklerde biriken toksik atıkları yıkayıp arındırarak temizlenmesini sağlar. Ayrıca kandaki ürik asit konsantrasyonunu düşürerek böbreklerde oluşması muhtemel hasarları ve böbrek taşlarını azaltmaya yardımcı olur.

2) Yüksek tansiyonu düşürür

Karpuzda yer alan ciddi miktarda potasyum ve magnezyum, kan basıncını düşürmede hayli etkilidir. Bu minerallerde bulunan karotenoidler, atar ve toplardamar duvarlarının sertleşmesini önleyerek kan basıncının düşmesini sağlar.

3) Kalp krizini önler

Karpuz, vücut sıcaklığınızı ve kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olur. Tropik bölgelerde yaşayan birçok insan, yazın kendilerini sıcağın olumsuz etkilerinden korumak için öğle vakitlerinde karpuz yerler. Hindistan’da, yaz mevsimi boyunca hemen hemen her sokakta karpuz satıcılarına rastlamak mümkündür.

4) Diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir

Günlük beslenmeleri düşük kalori ve şekersiz yiyeceklerden oluşan diyabet hastaları, bu şekilde beslenmenin kendilerinde tokluk hissi yaratmadığından dolayı sık sık açlık hissinden yakınırlar. Karpuz, bu durumda iyi bir seçenek olarak ortaya çıkar. Oldukça tatlı olmasına rağmen, ağırlığının yüzde 99’u su ve posadan oluştuğundan, kalın bir dilimi bile oldukça az kalori içerir.

5) Kalbi korur

Karpuzda bolca bulunan liposen adlı karotenoid, kardiyovasküler faaliyetleri geliştirir. Antioksidan ve anti-aging (yaşlanma karşıtı) etkileriyle ünlü beta karoten, kalbinizin genç kalmasını sağlayarak, yaşlanmaya bağlı kalp sorunlarınızı önlemede etkin rol oynar. Karpuzdaki posa miktarı, içerdiği düşük enerji ve barındırdığı C Vitamini, karotenoidler ve potasyum (potasyum minerali kalp krizi riskini azaltır) sayesinde kolesterol seviyesini düşürerek kalbinizi korur.

6) Göz sağlığını korur

Gözlerinizle ilgili endişelerinizi bir kenara bırakın ve kendinizi beta karoten, C Vitamini, lutein ve zeaksantine teslim edin. Bu mineraller sizi önemli bir göz hastalığı olan makula dejenerasyonundan koruyacaktır. Bu minerallerin, bu hastalıktaki koruyucu etkileri bilinmektedir. Bu oksidanlar ayrıca, yaşlanmaya bağlı olarak gözlerinizde oluşabilecek göz kuruluğu, optik sinirlerde zedelenme ve glokom gibi rahatsızlıklar konusunda sizi koruyacaktır.

7) İktidarsızlığa iyi gelir

Karpuzda bulunan arginin, erektil fonksiyon bozukluklarını tedavi etmede etken bir maddedir.

Hamileliğin birinci, ikinci, üçüncü haftalarında bebek ne durumdadır?

Hamile miyim? Hamilelik belirtileri nelerdir?