Türkiye müzik tarihinde ön adı “küçük” ile başlayan sanatçılar bütün dönemlerde vardı ve kendilerine de belirli bir yer edindiler.
Yakın tarihten herkesin tanıdığı isimlerden önce de Türkiye topraklarında “küçüklerin” sesleri her zaman vardı.
Hikayesini anlatacağımız kişi, Küçük Emrah ve Küçük İbo’dan çok daha önce, henüz 4 yaşındayken Türkiye müzik piyasasının içinde kendisini bulan Arda Kardeş.
İlk ve en küçük sanatçı, 1990’lı yıllarda “Düşünce Özgürlüğü” kampanyalarında ismini sıkça duyduğumuz Şanar Yurdatapan’ın Sevim Balkır ile evliliğinden 1967 tarihinde doğan oğluydu.
Peki, Türkiye 1972 yılında ilk küçük şarkıcısıyla nasıl tanışmıştı?
Mamy Blue Rüzgarı
1972 yılında tüm dünyada esen “Mamy Blue” rüzgarı Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Üç-beş yabancı “Mamy Blue” plağı ise kimselere yetmiyordu.
Nicoletta, Joel Dayde ve İspanyollar’ın Avrupa piyasasına gönderdikleri en sağlam isim olan Pop Tops’ın plakları listenin başında bulunuyordu.
Bu durum yerli yapımcı-girişimcileri pek de zaman kaybettirmeden harekete geçirdi. O yıllarda Atilla Özdemiroğlu ile Şat Yapım şirketini kuran Şanar Yurdatapan, hayatının en önemli kararını vererek, henüz 4 yaşında olan oğlu minik Arda’yı müzik dünyasının içine sokacaktı.
Arda, “Oy Anam Oy” isimli plağı ile daha ne olduğunu bile anlamadan kendisini bir anda müzik dünyasının içinde bulmuştu.
Oy Anam Oy Başarısı
Küçük Arda’nın plağıyla birlikte, Mamy Blue rüzgarının Türkçe versiyonu da piyasaya çıkmış oluyordu.
Şanar Yurdatapan’ın, “5,5 aylıkken ilk dişini çıkarmış, 12 aylıkken yürümüş ve ‘R’ harfi hariç 1,5 yaşında konuşmayı sökmüş” olan oğlu Arda Kardeş, şimdi 4 yaşındayken Türkiye’nin karşısına çıkmış ve babasının “Oy Anam Oy” haline getirdiği “Mamy Blue”yu plak yapıvermişti.
Atilla Özdemiroğlu’nun başını çektiği Dün Bugün Yarın Orkestrası’nın eşlik ettiği Arda, yalnızca Şanar Yurdatapan’ın göğsünü kabartmakla kalmamış, büyük bir başarı elde etmişti.
Arda Kardeş, önce şarkının bir başka Türkçe versiyonunu yapan Sevil ve Vural (Bir Sana Bir Bana) ile kolay kazanacağı bir mücadeleye girecek, sonra asıl “Mamy Blue”cularla girdiği zor yarışta ve onları da geride bırakarak en tepeye yerleşecekti.
Ancak müzik yazarı Naim Dilmener’in tespitlerinde ise bir karamsarlık hakimdi: “Son derece demode, bir o kadar da gözü yaşlı bir şarkının suyu çıkarılmış hali sayabileceğimiz ‘Oy Anam Oy’ herkese ilaç gibi gelmişti.”
Altın Mikrofon Turnesi
Arda Kardeş’in ilk plağının etkisi sürüyordu. Ancak, o dönem müzik dünyasında bir başka önemli olay daha yaşanıyordu. Günaydın Gazetesi, Hürriyet Gazetesi’nden devraldığı “Altın Mikrofon” yarışmasının devamını düzenlemeye karar vermişti.
Büyük bir sınav niteliğindeki yarışmaya katılan müzisyenler, yarışma gereği 8 ili kapsayan Anadolu turnesine çıkmak zorundaydı. Bu konserlerde “günün adamı” Arda Kardeş’ti.
Turnelere “misafir sanatçı” olarak katılan Arda Kardeş, konserler sırasında aksiliklerden yakasını kurtaramamıştı. Orta kulak iltihabı nedeniyle İzmir konserine çıkamamıştı.
Arda’nın ismi listelerden uzunca bir süre inmedi. Ancak yaşı ilerledi ve “Mamy Blue” etkisini kaybedince Arda, bir daha geri dönmemek üzere müzik dünyasından ayrıldı.