Bu yazıda Türk sinemasının efsane ismi Kemal Sunal ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.
Kemal Sunal 11 Kasım 1944’te İstanbul’un Küçükpazar semtinde doğdu. Cemil ve Cengiz adlarında iki kardeşi var.
Vefa Lisesi’ini bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümüne girdi. O yıllarda okulunu bitiremedi. Ancak 1992’de çıkan aftan yararlanarak üniversiteye döndü ve 1995’te, 51 yaşındayken mezun oldu.
Diplomasını alırken “Liseyi 11 senede bitirmiştim, üniversiteden mezun olmam ise 27 yıl sürdü” dedi.
Kemal Sunal Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans da yaptı. Bitirme tezi olarak kendini seçti, “Televizyon ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü” isimli tezi yazdı. 1998’de yazdığı tez, Sel Yayıncılık tarafından kitap olarak yayınladı.
Vefa Lisesi’ndeki felsefe öğretmeni, Kemal Sunal’ı Müşfik Kenter’le tanıştırınca oyunculuk yaşamı başlamış oldu. Çeşitli tiyatrolarda çalıştıktan sonra Zeki Alasya ve Metin Akpınar’ın Devekuşu Kabare Tiyatrosu’na transfer oldu.
Efsane yönetmen Ertem Eğilmez onu bir oyunda seyretti ve Kemal Sunal’a hayatının ilk sinema filmi rolünü verdi. 1973 yapımı Tatlı Dillim adındaki filmde bir basketbolcuyu oynadı.
Tatlı Dillim filminde figüranlara birer replik verildi. Kemal Sunal’a söyleyecek söz kalmayınca Ertem Eğilmez “Sen de gül o zaman” dedi. Seyircinin gönlünde kurduğu tahtın ilk çivisini o gülme ile çaktı.
Kemal Sunal’ın başrol oynadığı ilk film 1974 yapımı Salako’ydu. Hayatı boyunca 82 filmde rol aldı. Son filmi, Sinan Çetin’in yönettiği Propaganda’ydı.
Kemal Sunal’ın en sevilen tiplemesi Hababam Sınıfı’nda canlandırdığı İnek Şaban’dı. Bu karakter için 1978 yılında ayrı bir film de yapıldı.
Askerliğini 1981 yılında Ankara Etimegut’ta yaptı.
Kemal Sunal, Antalya Film Festivali’nde bir kez, Kapıcılar Kralı filmindeki Seyit rolüyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.
Kemal Sunal, filmlerine hazırlanırken evde hep o filmin kostümü ile gezerdi. Haliyle 1977 yapımı Çöpçüler Kralı filmi için de evinde çöpçü kıyafetiyle dolaştı.
Kemal Sunal 4 televizyon dizisinde rol aldı. İlki 1993 yapımı Saygılar Bizden. İkincisi, yine 1993’te gösterilen Şaban Askerde. Üçüncüsü 1994 yapımı Bay Kamber. Ve dördüncüsü de, 1997’de yayınlanan Şaban İle Şirin.
Kemal Sunal 1974’te Gül Hanım ile evlendi. Çiftin, Ali ve Ezop isimlerinde bir oğlu, bir de kızı var. Sunal çifti oğullarının ismini Ali koydu, çünkü Kemal Sunal’ın asıl ismi Ali Kemal Sunal.
Kemal Sunal’ın uçak fobisi vardı. Yıllarca uçağa binmedi. Balalayka filminin çekimlerine gitmek üzere bindiği uçakta kalp krizi geçirdi ve 3 Temmuz 2000’de hayata veda etti.
Kemal Sunal’ın karısı Gül Sunal, eşiyle anılarını, “Kemal, Hadi Bir Kahve İçelim” adıyla kitaplaştırdı. Gül Sunal, kitabın isminin, eşiyle ettikleri her kavga sonrasında barışma cümlesi olarak “Hadi kahve içelim” demesinden kaynaklandığını açıkladı.
Google, 11 Mayıs 2011’de, Kemal Sunal’ın 70’inci doğum günü anısına, logosunu Kemal Sunal doodle’ıyla değiştirdi.