Haliç’te eskiden çok uzun süre endüstriyel atıklar denize boşaltıldığı için etrafa kötü kokular yayılıyordu. 2000’li yıllarda başlatılan temizleme çalışmalarıyla deniz mavi rengine kavuştu. Artık sahil boyunca yeşil parklar var.
PİYER LOTİ TEPESİ
Adını Fransız yazar Pierre Loti‘den alır. Loti Türkiye’ye ilk kez 1876’da geldi. 1913 yılında devlet konuğu olarak Sultan Reşat tarafından sarayda ağırlandı. Milli Mücadele döneminde Anadolu’daki direnişe verdiği destekle Türk halkının sempatisini kazandı.
Yazar İstanbul’da bulunduğu yıllarda Eyüp’te yaşadı. Bu tepede adı “Rabia Kadın Kahvehanesi” olan mekan, Loti sürekli geldiği için adını değiştirdi ve “Piyer Loti Kahvehanesi” oldu.
Piyer Loti Tepesi’ne çıkmak için 2005 yılında teleferik yapıldı. Alternatif olarak mezarlıkların arasındaki dar yollardan da ulaşmak mümkündür ancak yorucudur. Piyer Loti’ye gelindiğinde yapacağınız en iyi şey çay-kahve içerek manzaranın tadını çıkarmaktır.
Adres: Eyüp Merkez Mah. Balmumcu Sok. No:1 (Foursquare)
İlginizi çekebilir: İstanbul’da görülmesi gereken 10 yer neresidir?
MİNİATÜRK MÜZESİ
2003 yılında ziyarete açılan Miniatürk, 60 bin metrekare alanıyla dünyanın en geniş maket müzesidir. Seçilmiş eserlerin 1/25 ölçekli maketlerini içerir. Maketler yurtiçi ve yurtdışında olmak üzere 13 atölyede üretilmiştir.
Miniatürk; Anadolu, İstanbul ve eski Osmanlı coğrafyasından eserlerin yer aldığı 3 ana bölümden oluşur. Yılın 365 günü, 9:00-19:00 saatleri arası ziyaret edilebilir.
Adres: Sütlüce Mah. İmrahor Cad. Beyoğlu (Foursquare)
EYÜP SULTAN CAMİİ VE TÜRBESİ
Eyüp Sultan Camii, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1458 yılında yaptırıldı. İçerisinde medrese, aşhane, imaret, hamam ve türbe vardır. Caminin etrafı mezarlıklarla çevrilidir. Piyer Loti kahvesi de buradadır.
Yapılan ilk cami depremden dolayı yıkılınca 1800’de yeniden inşa edildi. 1822’de deniz tarafındaki minareye yıldırım düşünce bir kez daha tamir gördü. İçerisinde yer alan Eyüp Sultan Türbesi tek kubbeli ve 8 köşelidir. Kesme taştan yapılmıştır. Dışı çinilerle süslüdür.
Camii’nin kuzey tarafında, iç avlunun hemen önünde yer alan türbe, Hz. Eyyub El-Ensari’nin mezarıdır. Türklerin İstanbul’da yaptığı ilk eserdir. Özellikle Cuma, kandil ve bayram günleri yoğun ziyaretçisi olur. İşleri ters gidenler, kısmetini açtırmak isteyenler, sünnet olanlar, dua ederek türbenin çevresini 3 defa dolaşır.
Eyüp Merkez Mah. Kalenderhane Cad. Eyüp (Foursquare)