AYASOFYA MÜZESİ
26 Aralık 537 yılında ibadete açıldı. Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından bazilika planlı bir katedral olarak inşa ettirildi. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürüldü. 1935’ten itibaren müze olarak hizmet veriyor.
Adres: Yerebatan Cad. Sultanahmet Fatih (Foursquare)
KAPALIÇARŞI
Şehrin merkezinde yer alan dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biridir. Fatih döneminde inşa edilmeye başlandı. En yoğun saatlerinde yarım milyona yakın insan barındırdığı söylenir. İçerisinde dört bin dükkan bulunuyor.
Adres: Beyazıt Mah. Beyazıt Fatih (Foursquare)
KIZ KULESİ
Üsküdar’daki Salacak sahilinin hemen açığındadır. Kayalık bir adacığın üzerinde yükselir. İstanbul’u 360 derecelik açıdan görebilen ender mekanlardandır. Ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Ancak bazı kaynaklarda M.Ö. 341’de yapıldığı yer alır. Kız Kulesi 2000’de gördüğü restorasyon sonrasında lokantası ve seyir balkonu ile turizme tahsis edildi.
Adres: Salacak Mevkii Üsküdar İstanbul Boğazı (Foursuare)
SÜLEYMANİYE KÜLLİYESİ
İddiaya göre, Mimar Sinan Süleymaniye’yi, Ayasofya’dan üstün bir eser verme çabasıyla inşa etmiştir. Kubbe çapıyla bu amaca ulaşamasa da bir piramit gibi yükselen yapının zarafeti, iki katlı enfes revakları ve geniş iç mekanıyla bir şaheserdir. Kanuni Sultan Süleyman adına yapılan caminin dışında üç türbe, altı medrese, sıbyan mektebi, imaret ve hamam vardır. Kanuni İstanbul’un fethinden sonraki dördüncü padişah olduğu için Süleymaniye caminin 4 minaresi olduğu söylenir.
Adres: Prof. Sıddık Sami Onar Cad. Süleymaniye Fatih (Foursquare)
RÜSTEM PAŞA CAMİİ
Yapım yılının 1561 olduğu tahmin ediliyor. Kanuni’nin sadrazamlarından Rüstem Paşa’nın anısına eşi Mihrimah Sultan tarafından Tahtakale’de inşa edildi. Cami kubbe eteklerine kadar çinilerle kaplıdır. Özellikle lale motifli olanlar Osmanlı çini sanatının en başarılı örneklerinden sayılır.
Adres: Tahtakale Mah. Hasırcılar Cad. Eminönü Fatih (Foursquare)
İlginizi çekebilir: Haliç civarında nerelere gidebiliriz?
KARİYE MÜZESİ
“Chora” kelimesi şehir dışı, kırsal alan anlamındadır. Mozaikleriyle Doğu Hıristiyanlığı’nın başyapıtıdır. 1511 yılında Sadrazam Hadım Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. Ancak mozaikleri panoyla kapatıldı. 1945’te müzeye dönüştürüldü.
Adres: Avcıbey Mah. Kariye Camii Sok. No:26 Fatih (Foursquare)
TOPKAPI SARAYI
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460-78 yılları arasında, Bizans’ın eski Akropol alanına yaptırıldı. 400 yıl boyunca imparatorluk buradan yönetildi. Zaman içerisinde yapılan eklemelerle genişletildi ve güzelleştirildi. En önemli yenilemeler 1509 depreminden ve 1665 yangınından sonra yapıldı. Atatürk’ün emriyle 1924 yılında halkın ziyaretine açıldı.
Adres: Cankurtaran Mah. Sultanahmet Fatih (Foursquare)
SULTANAHMET CAMİİ
1609-1616 yılları arasında Sultan I. Ahmet tarafından yaptırıldı. Mimarı Sedefkar Mehmet Ağa’dır. Mavi, yeşil, beyaz renkli İznik çinileri ve kubbesinin içindeki mavi ağırlıklı kalem işleri nedeniyle Avrupalılarca “Mavi Cami” (Blue Mosque) olarak adlandırılır. İbadethane bölümü 64×72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir. Caminin içi 200’den fazla renkli cam ile aydınlatılmıştır. Türkiye’nin altı minareli ilk camisidir.
Adres: Atmeydanı Cad. Sultanahmet Fatih (Foursquare)
YEREBATAN SARNICI
Ayasofya’nın yanında bulunan Yerebatan Sarnıcı, İmparator Jüstinyen tarafından 6. yüzyılda yaptırıldı. Sarayın su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edildi. Uzunluğu 138 metre, genişliği 64,6 metredir. Sarnıçta toplam 336 mermer sütun bulunur. İstanbul’un fethinden sonra, yaklaşık 100 yıl süreyle sarnıcın varlığı farkedilmedi. Bodrumlarında su biriktiren ve deliklerden sepet sarkıtarak balık tutan insanlar sayesinde keşfedildi. 1985–1988 yılları arasında sarnıç temizlenip onarıldı ve ziyaretçiler için bir gezi platformu yapıldı.
Adres: Yerebatan Cad. No:13 Fatih Sultanahmet (Foursquare)
MAĞLOVA KEMERİ
Mimar Sinan’ın bu eseri Alibey Deresi vadisi üzerinde yapılmış bir su kemeridir. 3 katlı, her katı köprü gibi inşa edilen, 36 metre yüksekliğinde şahane bir yapıdır. Gaziosmanpaşa sınırlarındaki Cebeci köyü yakınlarında olan kemer hala İstanbul’a su taşımaya devam ediyor.
Adres: Alibey Barajı Mevkii Eyüp (Foursquare)