Kız Kulesi’nin tarihçesi nasıldır?

İstanbul’un simgelerinden biri olan Kız Kulesi ne zaman ve neden inşaa edildi?

kiz-kulesi

Kız Kulesi, Salacak sahilinin hemen açığında, kayalık bir adacığın üzerinde yükselir. İstanbul’un en önemli sembollerinden biridir.

İstanbul’u 360 derecelik açıdan görebilen ender mekanlardandır. Kulenin Eminönü tarafı daha geniştir ve burada bir de sarnıç vardır.

EN BAŞTA MEZARDI

Kız Kulesi ilk olarak Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yaptı. Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanıldı.

Osmanlı’da ise gösteri platformundan savunma kalesine, sürgün istasyonundan karantina odasına birçok işlevi oldu. Gece geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme görevini hiç kaybetmedi.

Bugün görülen kulenin temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih Sultan Mehmet döneminde yapıldı.

VERGİ TAHSİLDARI KULE

Kız Kulesi bir dönem İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerden vergi almak için de kullanıldı. Kule ile Avrupa yakası arasına büyük bir zincir çekilerek gemilerin geçişine izin verilmedi.

Ancak Kule zinciri taşıyamadığı için bir süre sonra Avrupa tarafına doğru yıkıldı. Kuleden suyun içine baktığınızda bu yıkıntıları görebilirsiniz.

GÜNÜMÜZDE KIZ KULESİ

Bugünkü Kız Kulesi, 2000 yılında gördüğü restorasyonla, lokantası ve seyir balkonu ile turizme tahsis edilmiş bir mekandır.

Her gün ziyaret edilebilmekle birlikte daha çok Sevgililer Günü, doğum günleri, düğün gibi özel günlerde tercih edilir.

Kız Kulesi’ne Salacak ve Ortaköy’den sandallarla ulaşabilirsiniz.

İstanbul’da görülmesi gereken 10 yer neresidir?

Haliç civarında nereler gezilebilir?