Bu yazıda közde mısır yapmak için bilinmesi gerekenleri öğreneceksiniz. Yazımızda mısır seçiminde dikkat edilecekler, pişirmeye hazırlık ve tabii nihayetinde de mısırları en iyi pişirme yöntemi var.
DOĞRU MISIRI SEÇİN
- Güzel bir közde mısır yapmak için ön koşul körpe mısırlar seçmektir. Olgun ve kuru mısırları nasıl pişirirseniz pişirin güzel olmayacaktır.
- Körpe mısırlar şekerle doludur. Izgaraya konulduğunda karamelize hale geldiklerinden daha lezzetli olurlar.
- Mısır seçerken yeşil yaprakları parlak, hafif sarı saplı ve püskülleri açık kahverengi olanları tercih edin.
- Yaprağı elinizle, mısır tanelerinin birkaç sıra halinde ortaya çıkmasına yetecek kadar koçandan ayırın. Bunu yaptığınızda taneler pörtlemeli ve renkleri mat olmalı.
IZGARAYA HAZIRLIK
En güzel mısırları seçtiniz. Şimdi de onları ızgaraya hazır hale getirmelisiniz.
- Sapları bütün bırakırsanız yerken tutma açısından kolaylık olur.
- Mısırın püsküllerini koparabilirsiniz ama hepsini almanıza gerek yok. Izgarada piştikten sonra püsküller çiğ halinden daha kolay temizlenir.
- Çevrenizde belki, mısırları yapraklarından hiç çıkarmadan közlemenizi önerenler olabilir. Ancak yapraklar mısırları ateşten korur. Nem içeride kalacağı için buharlaşma oluşur. Bu da mısırlarda ızgara tadı yerine haşlanmış mısır tadı oluşmasına yol açar.
- Bu nedenle bizim tavsiyemiz, birkaç yaprak tabakası dışında yaprakların tümünü ayırmanız. Mısırların üzerinde 2 tabaka yaprak olması, mısırın yanmasını engellemek için yeterlidir.
- Yaprak az olunca fazla nem dışarı çıkar ve ızgara tadı mısıra işler. Yapraklar yandığı için ortaya çıkan duman mısırın içine işler.
IZGARA AŞAMASI
- Artık mısırlarınız pişmeye hazır. Bunun için orta dereceden biraz daha yüksek ısıya ihtiyacınız var.
- Elinizi ısı kaynağından 10-15 santimetre kadar uzakta tutun. Eğer 3-5 saniyeden fazla tutamıyorsanız pişirme sıcaklığına ulaşmış demektir.
- Mısırlar aşağı yukarı 10 dakikada pişer. Ancak 2 dakikada bir çevirmeniz gerekir. Erimiş tereyağı kullanarak mısırların tamamen kurumasını önleyebilirsiniz.
- Bıraktığımız yapraklar muhtemelen yanar. Fakat mısır tanelerinin yanmaması, altın sarısı renge gelmeleri gerekir.
- Koyu sarı renge dönmeye başlamadan önce mısırları ızgaradan alın. Çünkü, bu, tanelerin yanmaya başladığını gösterir.
İlginizi çekebilir: Kestane nasıl pişirilir? Suda, fırında, tavada nasıl yapılır?